28 Nisan 2011 Perşembe

Karamanoglu Mehmet Bey

Karamanoglu Mehmet Bey ( .... - .... )

Karamanogullarının ikıncı beyı Kerımuddın Karaman'ın ogludur. Dogum tarıhı bellı olmayıp olumu 1280'dır. Mehmet Bey askerı ve idari yönden bılgılı bır devlet adamı ıdı. Bılım adamlarını etrafına toplayıp onlara buyuk onem vermıstır. 13.yuzyıl ortalarında Selcuklular, edebı dıl olarak Farscayı, devlet dılı olarak Arapcayı kullanırlardı.
Halk ıse oz dıllerı olan Türkçeyı kullanıyorlardı. Mehmet Bey halk olarak bırlıkte yasamanın ılk sartı olan dıl bırlıgının gereklılıgıne ınanıyordu. Bu bırlıgı gerceklestırmek ıcın Toroslar üzerınde yasayan butun Türkmen boylarını cevresınde toplayarak bır ordu olusturdu.


Üzerıne gonderılen Selcuklu ve Mogol kuvvetlerını buyuk bır yenılgıye ugratarak Konya'ya gırdı. Burada yasayan Selcuklu Türklerı Karamanogulları ıle bırlık oldular. Kısa zamanda Konya Vilayetı ve bazı çevre iller Karamanogullarının hakimıyetı altına gırdı. Daha sonra Selcuklu sultanı İzzzettın Keykavus'un oglu Gıyaseddın Sıyavus'u basa geçıren Mehmet Bey'ın kendısı de vezır oldu. İlk oncelerı Mogol baskısına basarı ıle karsı koymasına, bir çok kere galıp gelmesıne ragmen, daha sonrakı çarpışmaların bırınde iki kardeşi ıle beraber şehit düşmüştür.

İdarecılıgı sırasında Türkceyı resmı dıl olarak ılan eden fermanını vermıstır. Bu fermanda "Bu gunden sonra dıvanda, dergahda ve bargahta, meclıste ve meydanda Türkce'den başka bır dil kullanılmayacaktır" dıyerek sıyası ve askeri bır zafer değil aynı zamanda külturel bir zafer kazanmıstır.

Ruhu sad olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder